Wednesday, August 26, 2015

Fokus på.. Bosse Nyberg


Bosse skulle kunna ses som något av en institution i stuntshowen på High Chaparral och har jobbat här sen 1991, alltså nästan 25 år!  Han kallar sig själv för showens hustomte men han är mycket mer än en hustomte våran Bosse, han är ett ankare i alla situationer och är både med på scen där han spelar dödgrävaren Corpse men också bakom scen där han hjälper till med att titta på krånglande revolvrar, se till att man vet vad man håller på med, lagat allt möjligt, samtal om dittan och dattan och snickrande av alla dess slag. Han har till exempel byggt om den stora trappan man ser vid Penrose som tidigare var rak och smal men som behövde byggas ut för att kunna fallas nerför självfallet.

I showen har Bosse under hela sin tid aldrig varit ond men allting annat, både smed och prisjägare och sheriff. Senaste åren har han spelat dödgrävaren Corpse som är god och alltid är med i slutstriden och skjuta med sin 45a som pangar lika högt som hagelgevären. Han finns även alltid med och ska mäta alla de döda i slutet av showen vilket han gör med lika stor entusiasm varje show.


Har man kommit tillbaka till High Chaparral så länge som Bosse har gjort måste det ju vara något speciellt med stället och för Bosse är det att man kan vara sig själv.

-Det är att en kan slappna av och vara sig själv. Det är en rekreation. Man mår väl och laddar batterierna tills man ska ut härifrån igen.

Under resten av året är Bosse glad pensionär i Trollhättan men är uppvuxen i Borås vilket definitivt hörs på dialekten. Att komma från Trollhättan till High Chaparral började med nyfikenhet redan under 80-talet när de åkte till parken första gången och 84 så blev han involverad i en av Västern klubbens stugor och fick vara ansvarig för det. De kom då tillbaka varje år och under 90-talet fick han börja hoppa in i stuntshowen och har sedan dess inte gått tillbaka. Det har flutit på och blivit mer och mer under åren, det startade med diligensvakt och gick till stunt och sheriff roller!

-Nejdå jag har gjort stunt med, jag har varit med i slagsmål och trapprullningar och så, men jag har aldrig gjort några såna där höga fall har jag inte gjort. Men annars har jag varit med på både stryk och spark och rullat i trappor utanför hotellet. Det var den gamla trappan då, sen byggde de ju upp en ny och då blev den för smal. Så då rev jag trappstegen och så drog jag isär den så om du står uppepå och tittar ner så går de ut nu. Det var för att vi skulle kunna komma ner utan att det blir högre fart ju längre ner du kommer.


Inte bara trappan har Bosse byggt om, han har byggt till hela O'Briens huset där det både sprängs, faller en vägg och ramlas ut på dess tak. Allt detta går att göra utan problem och helt säkert även fast det är en tillbyggnad, men Bosse han vet vad han håller på med.

-En måste ju tänka på säkerheten, jag har aldrig tuttat på det.

I sina unga 71 år har Bosse som innan sagt spelat de flesta roller och har inte någon specifik drömroll kvar och mest kanske det är så för att alla andra vill att han ska ta det lite lugnt.

-Nu så är de ju så rädda att det händer något, så jag ska ju bara finnas till. Är en 71 år får man ta det lite vackert, en orkar ju inte hur mycket som helst heller. Okej lite slagsmål kan jag väl vara inblandad i och skjutandet det fattas det inget i.


Får Bosse komma tillbaka kommer han definitivt att hänga i flera år till, det finns krut kvar i denna glada pensionär! Sen han blev pensionär är han på High Chaparral hela sommaren från att det öppnar tills det stänger, men innan när han var lastbilschaffis så körde han in tid så ofta han kunde så han fick mer tid på High Chaparral.

Det är mycket kläder som finns i garderoben hos Bosse som kommit hit så många och dessutom har en fru som vet precis hur man syr alla kläderna! Mycket färgglatt finns med i den vanliga Western utstyrseln till skillnad från Corpse som alltid är propert svart och vitklädd. Att Bosse går omkring i Westernkläder så ofta är spännande, för det kommer alltid att komma fram någon som undrar "Är det du som är Willie Nelson?" Bosse kan inte ens komma ihåg hur många bilder han varit med på där de som tar bilderna tror det är country sångaren från Amerika.


Något som inte alla har gjort på High Chaparral är att gifta sig, men Bosse är en av de lyckliga få som fått säga sina löften på trappan utanför Penrose till sin fru Chris.

-Det var vi två och sen två vittnen och prästen. Sen var det några stycken som stod där på läktaren med. Det var bara för oss, det var inga andra som skulle gifta sig. Vi tyckte det var ett bra ställe att konfirmera det på detta viset.

För Bosse som är en gammal showare och hör till en annan generation av stuntshowen är det lite lite action i showen i år men han tycker definitivt att man ska komma och se den i vilket fall.

-Ja nu är det ju teater idag som försöker då bli showarna som man säger då. Förr var det ju showarna som ville bli lite teateraktiga istället. Det var ju mera rått när vi hade det förut. Det var ju pang bom och slagsmål och fan och hans moster. Det gick ju ut på det i tjugo till tjugofem minuter! Så det skulle ju inte vara några speciella storys, det skulle vara tjuvar och banditer och good guys.


Det brukar vara lika självklart att de goda vinner men det har hänt att de onda får överhanden som när Bosse spelade sheriff för tre år sedan och blev skjuten i slutet när han var med i showen som Micke Brolin skrev och regisserade.

-Som Sheriff blir jag bortskjuten. I sista slutet, och det var Micke Brolin själv som tog mig av dagar utanför Suckarnas bro. Jag tyckte han var helt otrolig, han släppte hela den stora rollen som sheriff, det trodde jag ju aldrig han skulle göra! Jag trodde han skojade med mig först men sen sa han det liksom att "nej, den är skriven för dig". Det var faktiskt jävligt kul.

Att Bosse är en del av showen håller nog alla som jobbar med om och vi hoppas alla att det blir många fler säsonger för vår alldeles egna extraordinära hustomte!






No comments:

Post a Comment