Monday, June 22, 2015

Fokus på.. Martin Dagman

Martin Dagman har varit på High Chaparral och jobbat sen 1997 och på den tiden har han haft tid att göra ett namn för sig. Inte bara som skådespelare och stuntman, men också som konstnär, Civil War fantast och klädnörd. Dagman som han oftast kallas har jobbat på de flesta ställena på High Chaparral, julbordet, trappercamp, hjälpreda i Indianshowen, butik, tågrån, turistmässor och självfallet Stuntshowen.


-Skådespelet är någonting som jag hållit på med såpass länge, jag började faktiskt min bana med att vara klassens lilla clown i småskolan. Jag höll till och med monologer, Magnus och Brasse monologer redan i fjärde klass utantill då som jag körde då antingen på roliga timmen eller på klassfest och så då. Så skådespelet är någonting jag alltid har haft, jag har en musikerbakgrund också som gjorde att jag fått väldigt mycket scenvana.

I stuntshowen spelar han två roller hittills, Smeden Ben och Farbror Clay. Tills högsäsongen är förhoppningen att han ska få rollen Bill som är Mr Parkers livvakt som sedan vänder rocken efter vinden och går med skurkarna. Det är just stunt och skådespel han är på High Chaparral för, men stunten är det han vill fokusera på och som Smeden får han definitivt göra det med både fall, ta skott och skjutande!


Under resten av året driver han företaget Dagmans HotArt som erbjuder konstnärlig och litterär konst med främst airbrush. Hans specialité skulle han säga är ansikten och porträtt och just nordamerikanska indianer är det han verkligen brinner för att måla. I showen har han bland annat gett av sina tjänster och målat skumgummibitar till kistor och en stor stuntpad till en stor trälåda, och det ser sannerligen autentiskt ut! Om man frågar vad som är roligast att måla på säger han:

-Du vet att plåt är ju roligast att måla på, för när man är klar så sprayar man med klarlack som ger mer djup både till färgerna och motivet.

Drömmen med sitt airbrush målande hade varit att få göra något riktigt riktigt stort, som lastbilar i USA och Canada eftersom där har de både storleken Dagman föredrar men också för att de har en helt annan uppskattning för konsten än många har här i Sverige. 


När han inte målar har Dagman väldigt mycket annat för sig med både skådespelarjobb som i en trailerfilm kallad Viking Destiny men även med diversejobb som betong gjutning, snickeri, pall stall montering och vägbyggen. Det hela går i perioder säger han men överlag försöker han satsa mer på stunt och skådespeleri och har bland annat temafester och andra events där Western temat håller sig som en röd tråd igenom allt.


När frågan om drömroller kommer på tal tycker han att det är en väldigt svår fråga, men just på High Chaparral strävar han efter så mycket skådespeleri och stunt som möjligt i en dubbelroll. Drömmen hade varit:

-En riktigt elak banditledare med jävligt mycket stunt och brutal död i slutet!

Annars är drömmen att kunna få axla rollen som Jack Sparrow från Pirates of the Caribbean, vilken han under flera tillfällen har lekt med och varit på både fester och annat. Det är en karaktär som är rolig och som även har mycket stunt vilket passar som handen i handsken!


Dagman tycker att anledningen för att man ska komma och titta på showen är att showen har just ett så stort övertag eftersom den är så unik. Det är en Vilda Västern show med djur, stunt och pyro i samma föreställning och bra skådespeleri dessutom! det är helt enkelt värt att titta på och i år gillar han att den är så actionfylld och bra kryddad med mycket stunt.


Anledningen till att Dagman har stannat och att han gillar High Chaparral så mycket är 

-Familjen som Chappen skapat. Chaparral familjen värnar man om väldigt mycket och för att bli en del krävs att man kan ta till sig det och det är inte för alla men om det är det så blir man sammansvetsade och det är jävligt sköna individer. 

Det han tycker just är häftigt är att alla har olika bakgrunder men här ser man alla i västern kläder och civila kläder blir det som är annorlunda. Och just eftersom Dagman är en sådan klädnörd passar det perfekt för han använder sin enorma garderob med just Västern kläder gladeligen. Tur att han har förlovat sig med ansvarig för Syateljen så de kan dela sin passion tillsammans!


No comments:

Post a Comment